Den andre Jan Mårtenson

Jag medger gärna att jag är svag för deckarförfattaren Jan Mårtenson och nog läst alla han skrivit. Är lite vag för de är många; uppåt 40 vid det här laget. Snart tangerar den flitige diplomaten Mårtenson Maria Langs produktion. Ett annat skäl för vagheten är att de är förströelse för stunden och åtminstone jag glömmer intrigen så fort jag lagt ifrån mig boken.
Hans namne däremot, journalisten Jan Mårtenson, har texter och budskskap som sitter i minnet. Redan som tonåring läste jag hans diktsamling ”Jag erövrar världen tillsammans med Karl och bröderna Marx” från 1973. En titel som väl karakteriserar hans dikter; humor, professionalism och politik.

Några smakprov (citerade från hemsidan
http://www.janmartenson.net/):

Hållplats

Jag väntar i 40 minuter
vid hållplatsen.
Mitt emot
försöker missionsförbundarna
sätta upp
ett plakat
om Gud och julmarknad.

Plakatet ramlar ner.
Bussen dröjer.

Missionsförbundarna tar fram
spett och spade.

Bussen dröjer.
Plakatet ramlar ner.

Och jag tänkte:
Gud måste vara
på ett strålande humör
som en så vacker dag
kan jävlas
med dessa sina minsta.

Kortdistansdikt till Lennart Strandberg

Vad är väl 100 meter i Berlin
mot 10,3 rader av Ferlin…

Varning!

Alla ni som hatar Utlänningar,
åk inte till Jugoslavien.
Där vimlar det av dem!
I lördags hittade jag ett fantastiskt antikvariat på Geijersgatan i Göteborg: Faust antikvariat. Bara namnet! Där fanns en mycket välsorterad lyrikhylla så nu är min egen bokhylla kompletterad med två nya Mårtensondiktsamlingar: Mellan oss (1969) och Närmare (1972). Bägge var recensionsexemplar och fulla med understrykningar och kommentarer i marginalerna. Fick därför rabatt, men för mig höjde det värdet. Spännande följa föregående läsare på det här sättet.

Den här strofen ur Mellan oss tycker recensenten påminner om Tranströmer:

Jag vill ta ett häftigt språng
Rakt in i folkvimlet.
Men människorna i denna stad
(om de ens funnits)
är ansiktslösa.
Och alla klockor
saknar visare,
Tiden har gått vilse
I sig själv.

Som glad amatör kan man väl inte göra annat än nicka instämmande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s