Tankejournal

11

17 maj 2020

Mitt i all distansering blev det ett teaterbesök igår kväll. På TV alltså. Peer Gynt med Erik Ehn i en inspelning från Dramaten. Fantastisk föreställning och även om teater skall upplevas här och nu och inte inspelat får jag medge att Erik Ehn gav närvarokänslan i de bilder av hans ansikte och kropp som går förlorade när man sitter en bit bak salongen.

Peer Gynt spelades när Helsingborgs nya stadsteater invigdes 1976. Jag var 18 år gammal och min pappa var då kulturnämndens ordförande i Laholm. Han arrangerade en bussresa från Laholm till Helsingborg och föreställningen. Det var mitt första möte med Peer Gynt, men Henrik Ibsen hade jag mött i Riksteaterns regi på Halmstads teater. Vildanden spelades där med Per Ragnar i en av huvudrollerna. Lyckades som blyg gymnasist få en intervju med Per Ragnar med förevändningen att jag skrev en uppsats om Vildanden. Nästan sant för jag skrev om Ett Dockhem.

Sedan har det blivit några fler föreställningar av Peer Gynt. Dramatens uppsättning med Börje Ahlstedt och Byteatern i Kalmars sevärda pjäs med dockor i alla roller är de jag minns bäst.

Så här på Norges nationaldag vill jag hylla deras store författare. Tack för inte bara Peer Gynt utan också för alla starka kvinnoporträtt du skrivit in i världslitteraturen.

12 maj 2020

Kristina Lugn har gått bort. Går till bokhyllan för att ta fram samlingsvolymen ”Lugn bara Lugn”. Hittar den inte. Får hoppas att den som lånat boken har glädje av den. I bloggen har jag skrivit ett kort inlägg 2012: https://bodilanjar.com/2012/03/10/kristina-lugn-som-trost/. Läser inlägget och minns hur berörd jag blev av den dikten den gången.

Dottern har bestämt att på hennes barns dop ska läsas ”Du ska få ett panoramafönster i barnbidrag”.

https://www.youtube.com/watch?v=HEwSvOCKJmY.

Nu läser jag hennes inträdestal till Svenska Akademien över Lars Gyllensten. Det ger en annan bild av henne. En förståelse för att hon väl förtjänade sin stol.

http://www.svenskatal.se/20061220-kristina-lugn-intradestal-i-svenska-akademi

1 maj 2020

I år fyller Pippi Långstrump 75 år. Läser i Dagens Nyheter Per Svenssons intressanta artikel om influenserna Astrid Lindgren haft från såväl film som serier (Stålmannen!). Tänker på hennes krigsdagbok och parallellerna till vår tid. Per Svensson citerar från den 3 november 1942: ””Familjen Lindgren har i dag firat Stures 44-årsdag med en god pytt i panna samt rökad ål och tårta, så här svälter vi inte. Än åtminstone.” Normaliteten i det onormala tillståndet. Precis som nu. ”Familjen Anjar har idag satt potatis och rensat i landen. Snart hämtpizza så här svälter vi inte”.

Ska snart börja läsa Jens Andersens biografi ”Denna dagen, ett liv” och ser fram emot boken om Pippi Långstrump där Per Svenssons text ska ingå.

https://www.dn.se/kultur-noje/ar-det-en-fagel-ett-flygplan-nej-det-ar-pippi-langstrump/

30 april 2020

Valborgsmässoafton 2020. En underlig dag. Naturen i vårskrud som om allt vore vanligt. Men det är inte vanligt. Ingen körsång, ingen brasa, inget tal.

Valborgsmässoafton 2010. Ett askmoln la sig över Europa. Det var också en märklig valborg när flygtrafiken då också låg nere och människor varken kom hem eller bort. Minns ni?

Själv höll jag tal till våren den valborgsmässoaftonen. I askmolnets tid…

https://bodilanjar.com/2010/04/30/tal-till-varen/

26 april 2020

Coronatid, skrivtid, isoleringstid, sjuktid. En underlig tid att leva i. Kyrkklockorna i Vickleby ringer. I coronatid ringer de varje dag klockan 5. Böntid, orostid, trygghetstid. Klockorna har regelbundet ljudit över bygden sedan medeltid.

Min far var kyrkvaktmästare i sin ungdom, min faster åren innan sin pension. Far ringde med rep, faster vred om en strömbrytare nere i vapenhuset. Idag fjärrstyrs både luckor och ringning. Mekaniseringen lär slita på klockmalmen och skada klockorna. Nu slår kläppen på samma punkt.