Tankejournal

28 oktober 2121

Mitt i livet händer det att döden kommer
och tar mått på människan.

Det besöket
glöms och livet fortsätter.

Men kostymen
sys i det tysta.

Tomas Tranströmer

26 oktober 2021

Skriver om Jörgen Nash Konstnären, diktaren, ”situationisten som verkade på kollektivet Drakabyggget utanför Örkelljunga under åren 1960-2004. Fastnar för två fina diktstrofer ur hans rika produktion:

….
Livets stora artistnummer är att bryta sig ut,
att bryta sig in,
att bryta upp,
att säga nej,
Att bryta igenom.
Varje förnyare är självklart en förbrytare
Mot konventionernas förstenade skog,
Mot konstideologernas tvångströja.
……
(ur Jörgen Nashs dikt: Bildmakarnas konung är död / broderdikt till ASGER JORN)

Att växa och vissna under Guds stora öga
lika stjärnklart som i evighetens ljus
lika mörkrädd som i folksjälens djup,
vara ett med rebellen i vårt röda blod.


(ur Jörgen Nashs dikt: Rebellen i vårt röda blod)

25 oktober 2021

På skrivarkurs med Karin Thunberg. En vecka i en ”skrivarbubbla”. Kursen är på anrika Bo Pensionat i Vickleby på Öland. Enda felet med kursen – för nära jobb och hem. Valt ett bord med neutral utsikt över trädgården och låtsas vara långt hemifrån.

21 juni 2021

Idag har jag både fysiskt och mentalt rest från ett bokprojekt till ett annat. Började dagen med att få se festvåningen på Kristianstad Stadshotell. Här träffades Ifö- verkens aktieägare i början på 1900-talet och lyssnade på ingenjör Hermansens vidlyftiga investeringsplaner.

6 mil västerut från Kristianstad kommer man till Örkelljunga. Klockan 11 anlände vi till gården Drakabygget, situationisternas kollektiv lett av Jörgen Nash under 1960-1975. Fick en fantastisk guidning på gården och planerna på en essäbok med Drakabygget som ett kapitel i boken började ta form.

Men först måste historien om ingenjör Hermansen och hans tid och omgivning avslutas.

19 juni 2021

”Den hand som arbetar skapar en hjärna som tänker”

Det är möbelformgivaren och pedagogen Carl Malmsten som sagt så. Så klokt, så rätt.

7 maj 2021

Fiskmåsarna skränar utanför fönstret. Det verkar som om regnet upphört. Finns det någon ursäkt för att inte gå ner till havet? Att det är en ovanligt kall vår?

30 april 2021

Snart dags sätta sig med helgens bokprojekt. Ulf Lundells Vardagar 4 blir det. Den släpptes idag och pandemin hindrar mig från besök i fysisk bokhandel så det får bli en nedladdning istället. Ska bli spännande att kliva in i hans värld. Visst är det ibland väl gnälligt från en mycket privilegierad person, men samtidigt känner jag ibland pinsamt väl igen mig i hans gnällighet. En nyttig spegel att hålla upp för sig själv. Och oftast är det härligt att följa en vardagslunk och reflektera över sin egen lunk.

28 januari 2021

Dags att rensa bokhyllorna. Om mindre än två månader är det dags att flytta och inte riktigt alla böcker i de 10 bokhyllorna får följa med. Tyvärr kommer väl de flesta bli bränsle i fjärrvärmeverket. Minns när vi tömde min svärmors lägenhet och verkligen försökte skilja ut böcker som vi trodde Erikshjälpen tacksamt skulle ta emot. Men när vi parkerade där så såg vi deras bokcontainer. Där låg dubbletterna till våra kassar.

Idag har jag bestämt att Bra Böckers Lexikon får bidra till kretslopp och energiförsörjning. De har stått i samma hylla i 12 år och aldrig använts. Tänker att min personliga historia och minne av lexikonet inte behöver triggas av att de fysiskt står i en hylla.

Känslan av att som 16-åring få lov av mina föräldrar att teckna medlemskap i Bra Böcker Bokklubb. Första paketet var gratis. Ett lexikon, A till ASI och två romaner kom i paketet. Varannan månad kom ett paket, men det var bara tre gånger om året som den innehöll en lexikondel så det tog 8 år innan lexikonet var komplett. Då hade jag hunnit ta studenten, flytta till Linköping, bära lexikondelarna från studentrum till lägenhet, gifta mig och flytta till större lägenhet och ta examen. Sedan följde de 24 delarna med till Kalmar och jag hoppas jag minns rätt, men de var till glädje för barnens skolarbete och mina korsord. Men nu, snart 12 år i bokhyllan i Vickleby. 12 år då de stått överst i hyllan och tittat ut över biblioteket. 12 år då de aldrig använts. Dags att våra vägar skiljs. Epoken med tryckta lexikon är till ända.

6 januari 2021

Även detta år blir det en fysisk almanacka. Eller rättare sagt: det blir dubbel kalenderföring. Mina unga medarbetare kräver med all rätt att vi arbetar i samma elektroniska kalender så de vet var jag är och så att jag har koll på alla åtaganden de lägger in i kalendern.

Men det är något fint med att skriva in veckans åtaganden och fixa-listor på almanacksblad. Dessutom kan man skriva in långsiktiga mål och bra citat som man då regelbundet blir påmind om.

Min almanacka för 2021 inleds med ett blad där jag skrivit in ett citat från Tove Lifvendahls ledare i Svd 1 januari:

Fånga dagen. Av respekt för dem som banat väg för allt gott vi tar för givet. Av ansvarskännande inför dem som inte har samma förutsättningar. Av pliktkänsla för sin egen person och givna tid i livet.

30 december 2020

Gösta Linderholm är död. En glädjespridare borta. I över 25 år har jag tittat på den här litografin av Gösta Linderholm. Den hänger nu i sovrummet. Påminner mig om kreativitetens glädje. Jag köpte den på en konstrunda i Tingsryd där Gösta och hustrun Lena hade en utställning i en gammal skola. I orangeriet har jag en av deras böcker om Provence och en duk med tryck av Lena Linderholm. Egentligen inte alls min stil, men att bläddra i boken, sittande vid bordet med hennes duk på förmedlar också en livsglädje och en uppmaning att ta vara på livet och dess glädjeämnen. Dags att hedra honom med att sätta på en LP med hans gamla låtar.

8 november 2020

Sitter och läser om Sten Selander. Så småningom hoppas jag få till en mer genomgripande text, men idag efter att i flera dygn nervöst följt USA-valet på mobilen ibland flera gånger i timmen känns det skönt att läsa och begrunda Selanders dikt om Fjoultadalen skriven 1941:

Långt från förändring och skeende

Vilar dalen i arktisk vår

Och ler sitt arkaiska leende

Nu som i tusen ljudlösa år.

10 augusti 2020

Idag har jag läst Barbro Dahlbom-Halls fantastiska bok ”Att vara kvinna över sitt eget liv. 10 budord för dig som vill framåt”. Det är hennes summering av mer än 40 års arbete med att få ett bättre arbetsliv och liv för kvinnor – och män. För mig har hon betytt mycket genom åren. Från den första av hennes kurser jag gick 1990 till igenkännandets glädje – och sorg – när jag nu läser hennes senaste bok i trädgården idag. Det är bara att hoppas att nya generationer unga ledare hittar till hennes böcker och kurser och får ta del av den fantastiska visdomen.

8 juli 2020

Omgiven av två poeter. Det är tryggt att bo på Öland. Söder om Vickleby i Ventlinge bodde Anna Rydstedt och längst upp i Norr, söder om Byxelkrok, bor Lennart Sjögren, idag 90 år.

27 juni 2020

I ett dygn var mitt självförtroende på topp! Min engelska med halländsk brytning fungerar utmärkt i Storbritannien. Katrine Marçal skrev i DN under rubriken: ”Svenskar borde släppa sin besatthet av uttal – halländska funkar även på engelska” om att det är viktigare med ett bra ordförråd än perfekt uttal. OK, hon tog inte just mig som exempel utan Carl Bildt. Synd hon inte tog mig för jag hade blivit smickrad. Dagen efter var rubriken ändrad till: ”Svenskar är besatta av uttal – i Storbritannien bryr man sig inte”. Blev Calle sur?

https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-svenskar-ar-besatta-av-uttal-i-storbritannien-bryr-man-sig-inte/

25 juni 2020

Möttes Elin Wägner och ingenjör Axel Hermansen? Ingenjören är alltså min mormorsmors arbetsgivare och var under åren 1901-1907 ägare av Ifö-verken i Bromölla. Se vidare https://bodilanjar.com/2020/04/27/ingenjor-hermansen/. Sommaren 1903 var det en stor industriutställning i Helsingborg där Ifö-verken hade en stor monter där man visar upp sina produkter: tegel och chamotteugnar. I Ulrika Knutsons intressanta biografi ”Den besvärliga Elin Wägner” citerar hon ett brev Elin Wägner skrivit om sin tid på Helsingborgs-posten och som reporter på industrimässan: ”Jag är nästan förtvivlad över detta odrägliga uppdrag….Tänk dig mig skrivande om ångslammad krita kaolin och chamotte, tegel och kakelugnar, brynstenar och stenkol.”

Vem vet, det odrägliga uppdraget kanske innefattade ett samtal med Axel Hermansen.

23 juni 2020

Fläder eller Hylle sambuctus nigra

”Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo” lyder ett danskt ordspråk. Lyckligtvis har vi flera fläderbuskar i trädgården. Och nu blommor buskarna. I dag är det dags gå ut med saxen och klippa av blomställningar och göra saft. Flädersaft – den ljuvligaste saften av dem alla.

Receptet från den bästa kokboksförfattaren av alla: Anna Bergenström.

Recept från Anna Bergenströms kokbok Annas Mat

17 maj 2020

Mitt i all distansering blev det ett teaterbesök igår kväll. På TV alltså. Peer Gynt med Erik Ehn i en inspelning från Dramaten. Fantastisk föreställning och även om teater skall upplevas här och nu och inte inspelat får jag medge att Erik Ehn gav närvarokänslan i de bilder av hans ansikte och kropp som går förlorade när man sitter en bit bak salongen.

Peer Gynt spelades när Helsingborgs nya stadsteater invigdes 1976. Jag var 18 år gammal och min pappa var då kulturnämndens ordförande i Laholm. Han arrangerade en bussresa från Laholm till Helsingborg och föreställningen. Det var mitt första möte med Peer Gynt, men Henrik Ibsen hade jag mött i Riksteaterns regi på Halmstads teater. Vildanden spelades där med Per Ragnar i en av huvudrollerna. Lyckades som blyg gymnasist få en intervju med Per Ragnar med förevändningen att jag skrev en uppsats om Vildanden. Nästan sant för jag skrev om Ett Dockhem.

Sedan har det blivit några fler föreställningar av Peer Gynt. Dramatens uppsättning med Börje Ahlstedt och Byteatern i Kalmars sevärda pjäs med dockor i alla roller är de jag minns bäst.

Så här på Norges nationaldag vill jag hylla deras store författare. Tack för inte bara Peer Gynt utan också för alla starka kvinnoporträtt du skrivit in i världslitteraturen.

12 maj 2020

Kristina Lugn har gått bort. Går till bokhyllan för att ta fram samlingsvolymen ”Lugn bara Lugn”. Hittar den inte. Får hoppas att den som lånat boken har glädje av den. I bloggen har jag skrivit ett kort inlägg 2012: https://bodilanjar.com/2012/03/10/kristina-lugn-som-trost/. Läser inlägget och minns hur berörd jag blev av den dikten den gången.

Dottern har bestämt att på hennes barns dop ska läsas ”Du ska få ett panoramafönster i barnbidrag”.

https://www.youtube.com/watch?v=HEwSvOCKJmY.

Nu läser jag hennes inträdestal till Svenska Akademien över Lars Gyllensten. Det ger en annan bild av henne. En förståelse för att hon väl förtjänade sin stol.

http://www.svenskatal.se/20061220-kristina-lugn-intradestal-i-svenska-akademi

1 maj 2020

I år fyller Pippi Långstrump 75 år. Läser i Dagens Nyheter Per Svenssons intressanta artikel om influenserna Astrid Lindgren haft från såväl film som serier (Stålmannen!). Tänker på hennes krigsdagbok och parallellerna till vår tid. Per Svensson citerar från den 3 november 1942: ””Familjen Lindgren har i dag firat Stures 44-årsdag med en god pytt i panna samt rökad ål och tårta, så här svälter vi inte. Än åtminstone.” Normaliteten i det onormala tillståndet. Precis som nu. ”Familjen Anjar har idag satt potatis och rensat i landen. Snart hämtpizza så här svälter vi inte”.

Ska snart börja läsa Jens Andersens biografi ”Denna dagen, ett liv” och ser fram emot boken om Pippi Långstrump där Per Svenssons text ska ingå.

https://www.dn.se/kultur-noje/ar-det-en-fagel-ett-flygplan-nej-det-ar-pippi-langstrump/

30 april 2020

Valborgsmässoafton 2020. En underlig dag. Naturen i vårskrud som om allt vore vanligt. Men det är inte vanligt. Ingen körsång, ingen brasa, inget tal.

Valborgsmässoafton 2010. Ett askmoln la sig över Europa. Det var också en märklig valborg när flygtrafiken då också låg nere och människor varken kom hem eller bort. Minns ni?

Själv höll jag tal till våren den valborgsmässoaftonen. I askmolnets tid…

https://bodilanjar.com/2010/04/30/tal-till-varen/

26 april 2020

Coronatid, skrivtid, isoleringstid, sjuktid. En underlig tid att leva i. Kyrkklockorna i Vickleby ringer. I coronatid ringer de varje dag klockan 5. Böntid, orostid, trygghetstid. Klockorna har regelbundet ljudit över bygden sedan medeltid.

Min far var kyrkvaktmästare i sin ungdom, min faster åren innan sin pension. Far ringde med rep, faster vred om en strömbrytare nere i vapenhuset. Idag fjärrstyrs både luckor och ringning. Mekaniseringen lär slita på klockmalmen och skada klockorna. Nu slår kläppen på samma punkt.