Bromölla

Det började med en grav. En gravplats på Ivetofta kyrkogård som min mormorsmor fick ta över efter sin arbetsgivare.

När mormorsmor Fredrikke blev intervjuad av Landsarkivet i Lund 1949 berättade hon stolt att hon och maken Herman fått den gravplats som hennes arbetsgivare vid sekelskiftet, ingenjör Hermansen, köpt åt sig och sin familj. ”Hermansen gick det dåligt för. Han slutade som en fattig man på ett Lasarett i Köpenhamn. Sin grav han hade köpt här fick han ingen användning för, och eftersom platsen redan är köpt en gång så ha de bestämt att jag och min man ska vila där, när vi slutar en gång, eftersom jag nu var hos dem i så pass många år och är närmast till det.”

När jag stod vid graven anade jag inte vilken spännande historia jag skulle hitta. En historia som inte bara handlar om människoöden runt Ifö-verken utan också om den tid som Sverige gick från ett fattigt bondesamhälle till en välfärdsstat och en industrination.

De historier jag hittat finns nu samlade i min bok, ”Det började med en grav. En berättelse om baronessan, ingenjören och barnflickan”. Den kan beställas på nätbokhandlarna.

En del av materialet finns publicerat här på webben. Se länkarna här nedan.

Ingenjör Hermansen

Släktens baronessa

Fredrikke

Herman

Mormor Ester

Lär mig du skog, att vissna glad

Rut

Morfar Albin

Vill du läsa mer om Ifö-verkens historia från 1880-talet fram till nu så gå in på industrimuseets hemsida https://www.ifomuseum.se/sv. Där finns också öppettider om du har möjlighet göra ett besök på plats. Det rekommenderas verkligen!