inget att bevisa…jag är fri

”Jag har inget jag måste göra: inga krav, inget att bevisa…jag är fri”.

Orden är Louise Bourgeois och de stod på en papperslapp i hennes ateljé. Bourgeois gick ur tiden i dagarna 99 år gammal och var verksam som konstnär in i det sista. Kanske var det mantrat på lappen som var nyckeln till hennes stora skaparkraft.

Själv minns jag med glädje hennes utställningar på Lousiana konstmuseum och på Wanås i Skåne. Kanske blir det skulpturen av en jättespindel, Mama, som blir vad som framförallt går till eftervärlden, men även de enkla orden på papperslappen är väl värda att begrunda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s