Sinnesfrid

Påverkar Internet vår hjärnas sätt att arbeta? Skadar den vår förmåga till djupläsning och koncentration?

Nickolas Carr menar det i sin bok ”Shallows” där han hävdar att internetanvändandet förändrar vårt sätt att tänka, läsa och minnas.

Sant eller inte. Sommaren är en utmärkt tid att skapa utrymme för koncentration på en uppgift i taget istället för det ständiga ”många bollar i luften”-livet. För mig passar läsning av böcker med lite tuggmotstånd bäst. Som vanligt börjar jag med Pirsigs ”Zen och konsten att sköta en motorcykel”. Den påverkade mig djupt när jag var ung och den ger mig fortfarande intressanta tankespår.

I nästa vecka är det den 16 juni – dagen då James Joyces roman ”Ulysseus” utspelar sig. En mycket god ursäkt till att fördjupa sig i en bok som kräver mycket, men ger mångdubbelt tillbaka.
Djupläsning är min väg till kontemplation och långsamhet för att få ökad sinnesfrid. En motvikt mot det spännande och hetsiga livet som surfare och bloggare på Internet. Fast bloggandet skänker mig en möjlighet att sjunka in i en koncentration och välgörande fokusering och ibland få uppleva den euforiska känslan av flyt, ”flow”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s