Öländsk jul

”Här i Resmo kyrka har vi firat jul i över 1000 år” . Det är julnattsmässa i kyrkan och prästens inledningsord får tankarna att svindla. Sedan 1000-talet har människor samlats där vi nu står. Generation efter generation har i krigstider, nödår, goda tider, fredstider mötts här i Resmo kyrka. En kyrka vars arkitektur är påverkad av anglosaxiska kyrkobyggnader då Ölänningarna på den tiden hade mycket kontaket med det danska Blekinge . Blekingar som hade varit på vikingatåg till England i slutet på 800-talet och sett och lärt av engelska kyrkobyggnader.

Så läses Lukasevangeliets text om natten i Betlehem. En text som lästs över hela världen långt innan Öland kristnades och Resmo kyrka byggdes.

Efter mässan far vi hem norrut över Alvaret, ett landskap som människor brukat i över 4000 år, Vi svänger in på Vickleby Bygata som i vanliga fall känns så genuint historisk, men som i denna natts perspektiv bara funnits i ett ögonblick av tiden.

Så landar vi i här och nu. Sitter i julnatten och lyssnar på Roseanne Cash, smuttar på julklappswhiskyn och pratar om allt och inget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s