The veil of ignorance

Har precis läst om den amerikanske filosofen och statsvetaren John Rawls. Han talar om ”the veil of ignorance”, ovetandets täckelse och med det menar han att ett samhälles välfärdssystem bör utformas utifrån tanken att vi medborgare var helt utan vetskap om vårt öde, sociala status och plats i hierarkin. Då skulle vi inte våga annat än att skapa ett välfärdssystem som garanterar de mest sårbara och minst priviligierade ett anständigt och drägligt liv.

Ett nyttig moralisk kompass och tankemönster när man är snabb att dela in människor i vi och dom. Debatten om de svårt cancersjuka som hotades av utförsäkring är ett tydligt exempel på när Rawls tankemönster fungerar. Där var det lätt att identifiera sig med de sjuka. Vi skulle ju alla kunna drabbas. Men den viktiga och nyttiga övningen är att träna sig att tänka vi om flyktingar, långtidsarbetslösa, fattiga. Här har vi en del att lära av John Rawls så att vi kan kalibrera vår moraliska kompass till ett mer osjälviskt och solidariskt förhållningssätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s