I Nådens år 5 e.g.

Vi är nu i år 5 efter Googles. En svindlande tanke så här på lördageftermiddagen. Det mesta av mitt liv har jag levt utan mobiltelefon, bärbar dator, Internet och Googles. Jag har ringt från telefonkiosker, slagit i uppslagsverk och köpt tippex för att rätta i skrivmaskinstext. Det gick att leva så också.

Minns en bekant vars 5-åriga dotter var övertygad om att TV:n kom före radion. ”För TV behöver vi mest”.

Läser nu Bodil Jönssons senaste bok ”10 år senare” och det är denna kloka kvinna som satt igång mina egna funderingar om dessa tekniska paradigmskiften jag hittills hunnit uppleva i mitt liv För tio år sedan kom Bodil Jönssons bok ”Tankar om tid” och den blev en otrolig succé som övesattes till över 25 språk och som bara i Sverige gavs ut i 600 000 exemplar. Jag har tänkt mycket på den boken i höst då jag i mitt arbete sysslat mycket med produktionsplanering där begreppet ställtid är så viktigt. Där handlar det mest om t ex omställningar av maskiner som är nödvändiga för den fortsatta processen. Det Bodil Jönsson resonerade om i sin bok var att begreppet är viktigt även i våra liv och för vårt välbefinnande. Vi människor behöver också ställtider mellan uppgifter för att må bra.

Hjulen har knappast börjat snurra långsammare idag utan för att orka med att leva i tiden efter googles behöver vi vara rädda om våra möjligheter till ställtider. Därför sätter jag punkt nu, stänger datorn, tittar på brasan en stund och laddar för kvällens umgänge med goda vänner.

1 tanke på “I Nådens år 5 e.g.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s