Nobelpris i samarbete

Ser med spänning fram emot torsdagen då Nobelprisen delas ut. Tycker att Elinor Ostroms forskning om hur vi människor faktiskt med stor framgång kan förvalta gemensamma nyttigheter känns som ett ljus i det annars ganska pessimistiska nyhetsflödet. Göran Greider har skrivit en intressant essä om just hennes slutsatser.

Slutsatserna som Elinor Oström drar är att vi människor visst kan förvalta gemensamma nyttigheter och att det finns många goda exempel. Det som utmärker de goda exemplen är att det är brukarna själva som satt upp reglerna för det gemensamma nyttjandet och att man själv ser till att de efterlevs.

Kanske finns det ändå  hopp för vår största gemensamma nyttighet -vår jord? Men då måste vi gräsrötter , enligt hennes forskning, vara med och ta ett stort ansvar och inte lämna allt i politikernas händer. Dags att aktivera sig med andra ord.

l

1 tanke på “Nobelpris i samarbete

  1. Pingback: Intressant ekonomipristagare « Ubuntu från början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s