16 juni

I morgon är det ”Blooms day”. Det är just den 16 juni som James Joyces berömda roman ”Odysseus” utspelar sig. James Joyce har i detalj beskrivit vad som hände några fiktiva personer i Dublin den 16 juni 1904 (Stephen Dedalus, Leopold och Molly Bloom m fl). Det är en fantastisk roman som en glad amatör som jag aldrig blir färdig med och helt förstår. Men den erbjuder härliga läsupplevelser (man behöver bara läsa lite i taget och gärna med Olof Lagercrantz handbok ”Om James Joyces Ulysseus” bredvid sig) och trevliga ursäkter till resor.

Två gånger, 2001 och 2004, har jag varit i Dublin den 16 juni och besökt James Joyce Institutet och njutit av folklivet, uppläsningar, föreläsningar, teater och rundvandringar. Varje år vid den här tiden frågar jag mig varför jag inte blivit färdig att resa till Dublin. Men nästa år ska jag banne mig…

Känns Odysseus för tung att börja med så läs gärna hans ”Ett porträtt av konstnären som ung” eller läs Brenda Maddox biografi över James hustru Nora.

Men missa inte att högtidighålla den 16 juni. En berömd måltid ur Odysseus man kan kopiera äe den som Leopold Bloom åt på Davy Byrne: rödvin och sandwich med gorgonzola. En Guinness kan ju också vara  lämpligt att dricka denna dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s