Zen och konsten att sköta en motorcykel

Dags att börja sommarens omläsning. Har tagit fram den nästan sönderfallna pocketboken av Robert Pirsig: ”Zen och konsten att sköta en motorcykel”. Ni som inte är intresserade av motorcyklar: sluta inte läs nu. Jag har inte körkort för motorcykel, har aldrig suttit på en dylik och aldrig drömt om det. Boken är fantastisk ur andra aspekter. Ni som är intresserade av motorcyklar: bli inte besvikna. Den handlar inte så mycket om skötsel utan mer om livet. Ni får läsa något annat om ni har problem med topplocket.

Som ordet ”Zen” antyder så är det en typisk 70-talsbok. Österländs filosofi blandad med västerländsk rationalitet. Det fanns hyllmetrar av böcker med sådana teman på slutet av 60-talet och fram under 70-talet. Men den här har överlevt tycker jag. I min bokhylla står det slitna läsexemplaret bredvid den engelska upplagan samt en snygg inbunden svensk översättning och några handböcker om hur boken ska läsas och förstås.

Men allra bäst är att öppna den och utan att snegla i handböckerna hoppa upp på bönpallen och följa författaren från Minneapolis och över prärien västerut och samtidigt på ett annat plan följa honom i resonemangen kring begreppen kvalitet och kunskap.

Intresserad? Såg på Bokus att den svenska upplagan tycks vara slutsåld, men att den engelska fanns i ett antal olika upplagor. Men det finns ju antikvariat…

1 tanke på “Zen och konsten att sköta en motorcykel

  1. Pingback: Sinnesfrid « Bodils blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s