Boken om Ysby

Alla byar har en historia (och en nutid och förhoppningsvis en framtid). Vi vet sällan så mycket om de byar vi passerar och kanske lever i. Vi ser en skara hus, en väg, kanske fortfarande en bensinmack och en affär. En del har något att lyfta fram; den medeltida kyrkan, den vackra utsikten eller hembygdsgården där man serverar våfflor på söndageftermiddagarna. Andra ser ut att ha gett upp.

Även Ysby är lätt att missa. Byn ligger knappt en mil öster om Laholm vid sidan av de stora vägarna. Det tar inte många minuter att passera byn. Kanske hinner man se att där finns ett lanthandelsmuseum, en gammal kyrka och en idrottsplats.

Men det som skiljer Ysby från andra byar är att här kan vi alla få lära känna byn och dess invånare. I ”Boken om Ysby och dess invånare 2007” har Ysby hembygdsförening dokumenterat varenda gård och varenda hus och låtit alla komma till tals. Plötsligt förstår man att byn pulserar av liv; här finns föreningar, traditioner och företag. Inget är för litet för att inte få vara med. Tipspromenadernas vinnare och alla som varit lucior under åren presenteras. De yngsta och äldsta i byn finns på foto.

Jag tänker tanken att boken får byn och dess invånare att växa. Kanske märker vi som passerar byn detta och därför bromsar in för att upptäcka mer. Upptäcka den vackra Lagadalen, gå in i lanthandelsmuseet, besöka den vackra medeltidskyrkan? Men kanske är det bara jag som är lokalpatriot? Jag finns ju faktiskt omnämnd på sidan 94.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s