Grönkål

Som halländska i förskingringen är det alltid viktigt att säkra att en stekpanna grönkål tronar på julbordet.  I min familj har vi även kallat själva maträtten för grönkål, även om jag vet att rätten också benämns långkål.

I år var det premiär för mig att vara med och koka grönkål. Tidigare år har jag antingen köpt färdig i butiken eller tagit emot hemlagad från mor och far. Men nu är jag full av grönt självförtroende och delar därför med mig av dessa nyvunna kunskaper:

Köp en säck grönkål. Vi gjorde en sats på 3 kilo.

Rensa bort alla grova stjälkar och skölj kålen. Lägg den i en stor gryta och späd med köttbuljong eller skinkspad (helst). Tryck ner och vänd runt bland bladen så får allt plats i grytan. Koka i minst 15 minuter (revidering 22 december 2008: minst 1 timme!)  så alla blad är mörkt gröna och känns mjuka. Låt svalna och häll av vätskan. Pressa ihop grönkålen till bollar (tennisboll) och frys  in dem.

När det är dags att tillaga så tina bollarna till hälften och hacka sedan kålen fint. Stek med rikligt med smör i en stekpanna och krydda med salt, peppar och sirap. Häll på en skvätt grädde och servera.

Som sagt: ingen jul utan grönkål

3 tankar på “Grönkål

  1. Inte räcker det att koka i 15 minuter. Det heter långkål för att det ska koka länge. Några timmar åtminstone…

    🙂

    Anders

    PS Bortsett från koktiden gör jag precis som du… DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s