Nya läsupplevelser

De litterära sötebrödsdagarna när jag bara kunde hänge mig åt lustläsning är slut. Snart väntar nytt arbete och därmed krav på att jag ska läsa en hel del annan typ av litteratur. Med managementlitteratur är det som med kokböcker; det kommer ut ungefär en om dagen. När jag förtvivlat bläddrat efter ny inspiration så inser jag i matlagningsfallet att egentligen är det enda som behövs är en kokbok av Anna Bergenström.

Det är samma sak med management. Vill man fördjupa sig i hur arbetsplatser kan nå bättre resultat har jag med åren insett att trots att jag har några hyllmetrar handböcker så kommer man långt med några få klassiker. Favoriterna just nu är en välskriven forskningsrapport av Jim Collins ”Good to Great” som jag fick i julklapp och som innehåller mycket psykologisk klokskap samt Mats Birgerssons självbiografi ”En resa i verkligheten” som handlar om hur han utvecklade företaget Fresh i Gemla genom bl a hälsoarbete som affärsstrategi.

Men goda böcker till trots; mest nytta genom åren har jag haft av nedanstående poem av Rudyard Kipling:

I keep six honest serving-men

(They taught me all I knew);

Their names are What and Why and When

And How and Where and Who.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s