Gunnar Ekelöf 100 år

Det är i dagarna 100 år sedan Gunnar Ekelöf  föddes och det har uppmärksammats stort i media. Det har varit inspirerande att t ex läsa Mustafa Cans artikel om Ekelöf i söndagen DN eller att fördjupa sig i Lyrikvännens fina temanummer. Jag har också i helgen bläddrat i Olof Lagercrantz biografi över honom och naturligtvis läst en hel del dikter.

För mig hör Ekelöfs dikter ihop med Halmstadgruppens tavlor. Framför allt Sven Jonssons bilder beskriver samma mystik och eviga sökande som dikterna gör. Titta t ex på länken http://www6.halmstad.se/mjellby/ efter att du t ex läst Ekelöfs dikt En värld är varje människa:

En värld är varje människa, befolkad
av blinda varelser i dunkelt uppror
mot jaget konungen som härskar över dem.
I varje själ är tusen själar fångna,
I varje värld är tusen världar dolda

….

(Från Färjesång 1941)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s