Att sova middag

Sova middag är något jag är bra på. Gör det så ofta jag kan och många gånger alldeles för länge. Men det går inte så lätt att kombinera med modernt yrkesliv. Tacka vet jag bondesamhället. Pappa sov på kökssoffan exakt mellan slutet på TT-nyheterna halv ett och väderrapporten fem i. Men jag har inte tyckt det passat sig i kontorsmiljö. Tills idag.

När jag skjutsade min äldsta dotter till fem i sextåget i morse (huh) och vi småpratade om ditten och datten förstod jag dock att hennes generation tyckts ha anammat klokskapen från bondesamhället. För henne var det helt naturligt att använda jobbets vilrum för en tupplur när arbetsdagen blev lång.

Men även en konservativ medelålders chef som jag får kanske tänka om. Dagens Industri (!) redovisar idag en undersökning från Pew Research Institute där vikten av vila framhålls. Men högst 20-25 minuter. Det är då effekten blir förnyad ork. För lång middagslur ger trötthet. Salvador Dali tog en lur sittande med en sked i handen. När sömnen blev för djup föll skeden till golvet och han vaknade alert av ljudet.

Kanske dags att införa ”power nap” på jobbet?

Mer att läsa finns också på amerikanska sleep foundations hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s