Käringajul

Läste på om Kyndelsmäss igår kväll. Denna märkliga högtid i almanackan (2 februari) som knappast inspirerar till något större firande. På SvenskaKyrkans hemsida står det så här om dagen:

Ordet kyndel har samma bakgrund som engelskans candle och betyder bloss. Kyndelsmäss är en ljushögtid där vi minns hur Maria, 40 dagar efter födseln, bar fram Jesus i templet. I delar av landet firades kyndelsmäss förr som ”lilla julafton”.

Tänder ett stearinljus för att komma i Kyndelsmäss-stämning. Det sista om lilla julafton låter lite roligt och jag googlar vidare och hamnar i en skrift utgiven av Smålands Museum. Där står det att dagen på vissa håll i Småland kallades ”käringajul” eftersom kvinnorna i byn samlades, frossade på det sista av julmaten och utbyte erfarenheter. T ex om hur man färgar håret! (Hur nu museet vet detta). Lite sent påtänkt, men hör av er nästa år om ni har något att berätta om hennafärgning. Jag kan bjuda på grönkål och skinka.

I USA firas denna dag också murmeldjuret; ”Groundhog Day”. Murmeldjuren anses kunna förutsäga kommande väder genom sitt uppförande utanför idet. Årets utsaga från murmeldjuren är sex veckors fortsatt vinter. Läs mer på den här länken. Vad man äter och dricker för att fira murmeldjur vet jag inte, men som halländska anser jag att grönkål säkert är passande till detta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s