Lärde mig två nya ord i lördags (i favoritradioprogrammet Spanarna). Rykande färska om man kan karaktärisera ord på detta sätt. Staycation är redan etablerat och ger 387000 träffar på Google, medan den svenska motsvarigheten ännu bara når upp till 6 träfffar.
Vad de innebär? Jo, de har uppstått i finanskrisens spår och innebär att vi människor, anpassningsbara som vi är, skapar ett positivt begrepp kring det i sig trista faktum att pengarna inte räcker att resa bort på semester. Vi stannar hemma och gör ett roligt projekt av detta. Amerikanska web-sajter är fulla av reportage och goda råd om hur man firar en trevlig semester i hemmamiljön. Jag vill inte vara sämre utan här kommer mina tips:
- Packa picknick-korgen och gå till busstationen. Ta första bästa buss som kommer och åk med till ändhållplatsen. Promenera runt tills du hittar en bra picknick-plats.
- Gå in på Turistbyrån och hämta en turistbroschyr. Säkert finns det något museum du inte besökt eller någon staty du inte sett.
Jag bor i Karlskoga. Här finns dessa museum: Alfred Nobels Björkborn, Arbetarmuséet Gråbo, Hembygdsgården samt kommunens konstutställning vid Möckeln. Slut. Men vi hemestrar ständigt ändå!
Efter många år med ”glamorösa” resor i tjänsten älskar jag numer att hemestra!
Vill absolut inte åka nån annanstans när jag är ledig – det är betydligt lyxgare att hemestra, och det finns ju förstås hur mycet kul som helst att göra i Stockholm.
Hemester har snabbt blivit ett känt ord. Jag lanserade svemester på min hemsida 20 december och skickade det till Språkrådet den 22 december. När jag i dag tittar på Språkrådets hemsida ser jag att hemester och svemester är månadens nyord.
Svenska för staycation är hemester (det ordet är inte mitt).
Men så finns också ordet Americation, semester hemma i USA, använt nyligen i New York Times. Där har jag alltså kläckt ordet svemester för semester hemma i Sverige.
God fortsättning på 2009!
Görel Kristina Näslund
På din mans hemsida sägs det att det finns 567 träffar på ”hemester” nuförtiden. Det är ju sant, om man inte tar hänsyn till ordets betydelse, dvs. söker svenska sidor och undviker nicks på chattforum etc. Då blir det 60. (Den hemsidan är sökoptimerad för att komma först i googling, och uppenbart gjord av en datorperson, därav denna inledning. Från den sidan, där man måste ha lösenord, går en länk hit, därav denna kommentar.)
Kul att du uppmärksammar ordet!
Annars är mitt ärende detsamma som Görels, alltså att uppmärksamma på när ordet kom i bruk. På vår blogg snackar vi början av september (där också Görel gjorde mig uppmärksam på det utmärkta ”svemester”). Jag har sökt ordet ”hemester” under hösten för att kolla det och sett det på bloggar sen i somras (med fler än 6 träffar som du fått, särskilt när jag gjorde en koll i början av december).
(Länken är http://www.påsvenska.se/2008/09/21/dags-for-lite-staycation/)
Språkrådet har som sagt nappat, och visst är det bra ord.
Hemester och svemester är schysst. Heta ord i blogg- och språkvärlden.
Och vafan, antagligen låter det här som en gnällig kommentar!
Hursom, bra att Spanarna kommer på saker, även om de är lite sena, och bra att det bloggas om det. Ha det!