Rössmåla mitt i Europa

Det var en underbar lördag i juli. vi var på väg till en festival på Tyrolens festplats utanför Alvesta. Missa inte ett besök på den festplatsen vid något tillfälle! På Tyrolens hemsida finns höstens program och fantastiska bilder på festplatsen. Efter att ha sett dem är det svårt att motstå ett besök i verkligheten.

Nåväl, vi körde med lillcittran på vackra vägar dit längs sjön Åsnen. Det enda som saknades var ett fik för kaffeabstinensen började köra sig kännbar. Vi skojade om att det säkert fanns ett kafé bakom nästa krök. Och plötsligt fanns det! Mitt i den lilla byn Rössmåla stod det en skylt utanför den gamla skolan där man gjorde reklam för utställningen ”Rössmåla mitt i Euriopa” samt för sin servering av kaffe och hemgjord ostkaka. Tack alla hembygdsföreningar för att ni räddar stackars bilister som har vett att undvika nya vägar.

Vi log åt utställningstiteln och tyckte den var kanske lite förmäten, men efter två koppar kaffe när hjärncellerna vaknade tänkte vi att den var inte så dum. Aldrig har väl byn Rösssmåla i Tingsryds kommun i Södra Småland varit mer mitt i Europa än nu. Fram till 1900-talet bestod byn bara av några bondgårdar. Sedan växte den till sig som ett stationssamhälle på sträckan Norraryd-Kvarnamåla och hade sin storhetstid med järnväg, handel, hantverkare fram till mitten på 40-talet då landsvägstransporterna slog ut järnvägen och de viktiga länsvägarna inte passerade byn utan gick en mil öster-  och söderut.

1965 lades persontrafiken ner och 1971 försvann godstrafiken och året efter revs rälsen upp. Men idag har byn och bygden fått nytt liv tack vare alla Européer som väljer att tillbringa sin semester och till och med flytta hit som pensionärer här. Plötsligt kommer åtminstone nordeuropa nära med alla tyskar, holländare och danskar som ger liv åt bygden och hindrar husen från att förfalla.

Själva utställningen levde inte riktigt upp till titeln, då den mest fokuserade på ”hur det var i Rössmåa förr” och vilka som var vilka på skolkorten på 50-talet, men något annat år kanske de nya bymedlemmarna får sätta sin prägel på utställning. Vi kommer gärna igen för ostkakan var jättegod.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s