En dag på konstmuseum

Det är förvånandsvärt många besökare på Louisiana i Humlebaek en vanlig tisdag mitt i december. Skolklasser trängs med pensionärspar och småbarnsföräldrar med barn i barnvagnar. I restaurangen serveras danskt julbord och det kanske är en viktig attraktion.

Själv sitter jag och äter en silltallrik. För den är min personliga Madelainekaka. Marcel Proust beskriver i ”På spaning efter den tid som flytt” hur en tugga av denna hans barndoms kaka fyller honom med minnesbilder från barndom och uppväxt. Själv minns jag tidigare besök på Louisiana och på den livssituation jag då befann mig i. Jag delade silltallrik med min blivande make när vi var fattiga studenter. Med mycket rågbröd till blev man mätt ändå. Öl köpte vi därmed varsin. När barnen var små varvade vi tuggorna med matning och vild jakt på bortsprungna telningar.

Numera åker jag ibland ensam dit för att mentalt förbereda mig inför viktiga händelser. Idag vandrar jag långsamt igenom salarna och njuter av utställningarna samtidigt som jag funderar på strategier inför mitt nya jobb. Ibland sätter jag mig och skriver ner tankar och idéer om hur vår nya affärsplan skall formuleras. Mötet mellan kultur och tankar om företagsutveckling är för mig mycket kreativt.

Nya bekantskaper som fotografen Richard Avedon och konstnären Lucian Freud samsas med de permanenta klassiska utställningarna. Jag njuter av Alberto Giacomettis skulpturer och Asger Jorns tavlor och ler igenkännandets glädje åt popkonstnärerna.

Precis innan jag ska gå till tåget hem kommer jag ihåg att jag inte sett Césars tumme. Det är en manshög tumme i brons som stått i parken sedan slutet av 60-talet. Vid mitt första besök på Louisiana 1970 tillsammans med mina föräldrar blev jag fotograferad bredvid tummen och därför har just det besöket etsat sig fast. Jag vandrar igenom parken i skymningen utan att se tummen. Precis när jag gett upp tittar jag in i restaurangen. Och där i vinterträdgården står ”Le Grand Pouce”. Ordningen återställd! Lättad vandrar jag iväg mot Humlebaeks station. Dagens besök är över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s