Bok med spår av gnagare i

I min bokhylla  finns  antikvariat Mats Rehnströms katalog nummer 52, Ur Olof Lagercrantz bibliotek. Lagercrantz själv hade önskat att böckerna ur hans privata bibliotek skulle säljas efter hans död. Katalogen är i sig en njutningsfylld läsning där Mats Rehnström sätter in böckerna i sitt sammanhang och sorterar samlingen efter vad Olof Lagercrantz förmodligen använt böckerna till. ” Ett privatbibliotek är inget annat än början till en levnadsteckning” skriver Jesper Svedjedal i DN när han på Kultursidan anmäler Mats Rehnströms katalog (DN 4 september 2004). Svedjedal avslutar anmälan med att konstatera att ”för Olof Lagercrantz var konsten att läsa och skriva detsamma som konsten att leva.”.

Det tog mig många kvällar att välja vad jag skulle köpa ur samlingen. James Joyces Ulysseus i oiginalutgåva från 1922 låg utanför möjligheterna gräns med ett  pris på 20 000 kronor. Till sist valde jag denna bok för 400 kronor:

 

61. LAGERCRANTZ OLOF jungfrun och demonerna. En Karlfeldtsstudie. Sthlm , 1938. 186 (I) s. Häftad och till större delen ouppskuren. Nött och med märken efter gnagare i främre omslag och de första bladen. Med Olof Lagercrantz namnteckning.

1 tanke på “Bok med spår av gnagare i

  1. Pingback: I Wildes bibliotek « Bodils blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s