Utflyktsmål: Karsefors

I söndags gjorde jag den sista turen med Citroenen (se 8 oktober) innan jag definitivt ställde av den inför vintern. Turen gick till Karsefors kraftstation och till gamla å-fåran av Lagan. Åk gärna vid tillfälle till samhället Ysby, öster om Laholm och följ sedan skylten mot Karsefors.

Vi är nog många i Sverige som lärt oss rabbla Hallands floder med hjälp av minnesregeln ”Laga Ni så Äta Vi ”(Lagan, Nissan, Ätran, Viskan). För oss som dessutom bodde i Halland på 60-talet ingick dessutom i ämnet Hembygdskunskap att vi skulle kunna rabbla upp flodernas vattenkraftverk. För Lagans del handlar det alltså om ”Majenfors, Bassalt, Knärde övre, Knäred nedre, Skogaby, Karsefors, Laholm”.

Men tillbaks till Karsefors kraftstation: den invigdes 1929 och var resultatet av 700 arbetares slit. En kilometer lång ny åfåra byggdes och man åstadkom en fallhöjd på hela 27 meter vilket ger turbineffekt på över 13 MW. Det gör kraftverket till Lagans i särklass största.

Idag är det dock inte tekniken som imponerar utan byggnadernas ståtlighet. Arkitekten hette Hans Thyselius och han är tydligt inspirerad av klassisism och grekiska tempelbyggnader. Runt anläggningen fanns fram till 60-talet en park som sköttes av en anställd trädgårdsmästare. Än i dag kan man skönja spåren av gångar, trappor och planteringar samt hitta exotiska buskar och träd, men snart är allt igenväxt. Parken skapades av Rudolf Abelin, mest känd som grundare av Norrvikens trädgårdar.

Till sist ett citat från tiden då södra Sverige industrialiserades:

Må allt framgent älfvens
jättekrafter mala
ymnighet och lycka
samhällsfrid och styrka!
Må dess vattenstupors brus
sjunga framtid blid och ljus.
(Redaktör Ludvig Dahnström vid invigningen den
17 september 1910 av Majenfors, Bassalt och Knäred)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s