Med cittran mot vinterförvaringen

Idag var det dags att låta sommarbilen få komma till vinterförvaring. Vemodigt, som alltid och kanske särskilt efter en sommar då väder och arbete gjort att turerna med 2CV:n blivit ovanligt få. Som lite tröst har jag valt att köra bilen till fars loge 25 mil bort. Resan gick igenom ett underbart vackert höstlandskap och som vanligt följde jag enbart vägar som finns inritade i vägkartan från 1960. Jag har därför idag haft nöjet att köra igenom många vackra samhällen i Sydsverige. Med start i Kalmar har jag passerat Smedby, Trekanten, Nybro, Madesjö, Örsjö, Emmaboda, Tingsryd, Urshult, Ryd, Lönsboda, Osby, Verum, Vittsjö, Skånes Fagerhult, Hishult och slutligen nått Ysby i Södra Halland.

Det här är en resa genom en förunderligt vackert landskap i höstens vackraste färger. Jag har passerat glittrande sjöar, rödmålade smålandslängor, vackra kyrkor, ängar, glesa tallskogar, bokskogar och vackra bondgårdar. Samt naturligtvis en del ödehus och nedlagda butiker och spår av gamla järnvägslinjer.

Ibland drabbades jag av vemod och tänkte på dikten Tankar, tystnad som finns i Roland Andréassons bok Rapport från resa i nedlagt land:

Vid inlandets avfolkade badplatser har jag rastat
Jag har suttit på lastbryggorna
vid alla nedlagda järnvägsstationer
och sett de upprivna spåren löpa åstad
mot sovande samhällen.
Med bortrationaliserade busslinjer
på sönderkörda landsvägar
har jag rest till de övergivna byarna,
där barnens röster legat kvar
som ekon över ogräsgröna grusplaner
vid de stängda skolhusen.

….

Men ibland kände jag stor glädje när jag passerade hus med studsmattor utanför och fullt med leksaker i trädgården och jag tänkte på hur homogent vårt land egentligen är då vi inte längre egentligen har någon stor skillnad mellan land och stad. Det handlar mer om det personliga valet. När jag arbetade med internationella kurser för ett antal år sedan var detta något som förundrade våra kursdeltagare från i stort sett alla utomeuropeiska länder: standarden och utbildningsnivån på den svenska landsbygden. Vi hade studiebesök på bondgårdar och i småindustri för att visa IT-utvecklingen på landsbygden och detta att möta en öländsk bonde som på bra engelska berättade och demonstrerade hur han var uppkopplad mot mejeriets databas imponerade stort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s