En dag i Hjalmar Gullbergs bibliotek

Allt var upplagt för en dag med stora läsupplevelser. På ett litet antikvariat i Malmö fyndade jag en liten bok om Hjalmar Gullberg, utgiven av FIB:s lyrikklubb 1955 och en lyrikbok av poeten Jan Mårtenson, ”En fläkt av liv i Malmö”. I väskan låg redan Jaques Werups ”Du har funnits här”.
Jag visste precis var den bästa platsen för att sitta och läsa skulle vara. Hade suttit och läst där för några år sedan. Högst upp på Malmö Stadsbibliotek finns ett rum inrett som Hjalmar Gullbergs bibliotek. Ett tidsdokment med bågnande bokhyllor med litteratr som företräder tiden fram till 1960.
Full av förväntan tog jag hissen till fjärde våningen och öppnade dörren som skulle kasta mig mer än 50 år tillbaka i tiden.
Men minnesbild och verklighet stämde inte. Fram till jag kom in i rummet hade jag precis vetat hur det skulle se ut. Väl där insåg jag hur fel jag hade, Visserligen fanns böckerna där, fast inlåsta i moderna bokskåp med glasdörrar. Och rummet för övrigt – ett ovanligt trist sammanträdesrum.
Tänk så fel man kan minnas. Plötsligt minns jag att jag upplevde samma besvikelse förra gången jag var där. Mitt minne var inte verkligheten utan bilden jag skapade redan vid förra besöket.
Tittade på bokryggarna för att få lite stämning med mig och tog sedan hissen ner, gick ut ur byggnaden och satte mig på första bästa fik och började läsa. Tre koppar och tre timmar senare gick jag ut därifrån efter en härlig bokupplevelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s