Varför kan inte kvinnor vara mejerister?

Sitter och följer upp ett projekt vi jobbar med på firman: automationslösningar åt Stockholm Mejeri Kallhäll. Projektet går bra och både vi och kunden är nöjda så är långt. Det är en imponerande anläggning: man tar emot 200 miljoner kg mjölk varje år och tillverkar 50 olika mjölkbaserade produkter.

Tänker på det när jag går förbi mejeriet i Vickleby som har fått nytt liv som bykrog på sommaren. Som mejeri försvann det dock redan 1948. Som mest tog man emot 1 miljon kg  mjölk per år från 44 gårdar. På 30-talet fanns det 22 mejerier på Öland, idag inte ett enda. Mjölken transporteras över bron till Kalmar.

Mejeristen i Vickleby hade tjänstebostad i form av ett rum i mejeribyggnaden och enligt protokoll från 1922 rätt att hålla sig med gris. Var den stian fanns framgår inte. Undrar om mejeristen på Stockholm Mejeri har tjänstebostad och gris?

Men mest nyfiken är jag på vad som hände på mejeriet i Vickleby 1915. Jag citerar den hemlighetsfulla texten ur jubileumsskriften ”Öländsk Mejerihantering 100 år 1885-1985”:

De första 10 åren hade man kvinnliga mejerister. Av viss orsak beslöts 1915 om manliga mejerister, Oskar Levin till 1920, därefter Hilmer Vickström, som skötte mejeriet på ett mycket föredömligt sätt.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s