På valborgsmässoafton flaggar vi för mormor

När jag var barn flaggade hela landet för min mormor. Ester fyllde år den 30 april och jag var övertygad om att det var för henne flaggorna var hissade. Kanske borde jag haft rätt. Kanske skulle vi flagga för Ester och alla hennes 1900-talssystrar som slet och kämpade i fattiga arbetarhem på 30- till 60-talet istället för att flagga för vårt kungahus?

Ester föddes 1904 i Bromölla i sydöstra  Skåne och var i folkbokföringen titulerad som hemmafru. Hemmafru -dagens associationer är getingmidjor, nystrukna gardiner och nybakade bullar. Så långt från de s.k. hemmafruarna i arbetarhemmen. Mormor bidrog till försörjningen av de sex barnen genom dagsverken hos bönderna när det var potatisskörd. Hon jobbade extra åt järnvägen genom att veva ner bommarna när sista rälsbussen passerade Håkanryds station på kvällen.

Gardinerna var säkert nystrukna och den lilla stugan välstädad. Men det kostade på. Inget vatten inne förrän på 50-talet. Tvätten sköljde hon i Ivösjöns vatten vilket innebar en cykeltur med tvättsäckarna på sex kilometer enkel resa. När morfar kom hem från sitt arbete på Iföverken gick all hans så kallade fritid åt till att hämta, hugga och stapla ved.

Men glad minns jag henne som. Särskilt på sin födelsedag då stugan blev full av gäster.

Nu ska snart min stuga fyllas med gäster och vår flagga i trädgården är hissad för dig mormor.

1 tanke på “På valborgsmässoafton flaggar vi för mormor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s