Mjölmålla

Mjölmålla låter inget vidare. Knappast något man kastar sig över i grönsaksdisken. Men Quinoa -den nya innematen. Ni vet det oerhört nyttiga sydamerikanska fröet som sägs bidraget till inkarikets storhet. Indianerna hade tillgång till en näringsrik och proteinrik basföde vilket gjorde dem friska och intelligenta. I svenska butikshyllor finns quinoan i vit, svart och röd version. Dyrt, men populärt.
Känns lite klimat-o-smart att köpa mat från Bolivia. Särskilt när många i Bolivia dessutom lider av undernäring. Som den evigt optimistiske odlaren (skulle vara ihjälsvulten om jag skulle leva på vad jag producerar i grönsakslandet) har jag just bestämt mig för att i år ge mig kast med Quinoa eller mjölmålla som den heter på svenska. Har precis beställt en påse frö från Impecta. Tänk så frisk, stark och intelligent jag kommer bli i höst när jag kokar min egen quinoa.
Ska kanske äta lite Ruccola till. Det är ju en sallad som blivit omåttligt populär i Sverige – men först när den började importeras från Italien. I Sverige har ruccola funnits länge, men under namnet Senapskål. Det namnet attraherade få konsumenter. Men nu finns senapskål, förlåt ruccola, i de flestas grönsaksland. Och vem vet – nästa år kanske quinoa-fröpåsar går att köpa på ICA.

Saltå kvarns hemsida finns lite odlingsråd och bilder på plantan. Och det här inlägget är skrivet efter att jag blivit inspirerad av DN:s artikel i lördags.

7 tankar på “Mjölmålla

  1. Då gick jag över ån efter vatten när jag har quinoa i skafferiet och betalade 37 för fröpåsen+39 för frakten!

  2. Jag ifrågasätter ditt påstående: ”Dyrt, men populärt. Känns lite klimat-o-smart att köpa mat från Bolivia. Särskilt när många i Bolivia dessutom lider av undernäring.” Det är dyrt men de höga priserna har främjat producenterna (bönderna) i Bolivia. Försäljningen av quinoa är för dessa bönder har inte bara lett till en bra levnadsstandard utan de höga priserna har även möjliggjort sparande av kapital. Mellanhänder på quinoa-marknaden har ingen makt som på andra marknader där bönderna kan få uselt betalt för sin produkt ty i Bolivia finns det en marknad i en by som heter Challapata, i Oruro, där alla producenter och köpare av quinoa möts. Det är märkligt nog så att denna marknad är nästan en perfekt marknad där utbud och efterfrågan bestämmer priset. Det finns inga hinder och vem som helst kan sälja sin produkt där. Ett hinder kan möjligtvis vara om man bor långt från marknaden men det har ingen stor påverkan. Dessutom är produktionen av quinoa organisk, alltså använder man sig av organiska, ej kemiska bekämpningsmedel som har en obetydlig påverkan på miljön. Den stora exporten främjar också Bolivias export vilket möjliggör inträde av utländsk valuta i landet som behövs för investeringar osv. Det är o-smart att uttala sig om aspekter som man inte är insatt i. När det gäller klimat-o-smart antar jag att du menar transporten av quinoa från Bolivia till Sverige. Frebaco importerar totalt ca 130 ton qquinoa per år. Låt oss anta att det finns maximalt åtta stycken företag totalt som importerar ungefär lika mycket, dvs. ca 1000 ton per år till Sverige. Detta fraktas med fartyg i 20-fotscontainrar á 20 ton styck. Det blir 50 containrar maximalt per år. Ett fartyg från Maersk får plats med minst 9000 20-fotscontainrar, den årliga importen av quinoa till Sverige motsvarar alltså 0,5 % av ett enda sådant fartyg. Ditt påstående har ingen relevans.

  3. Suverän information Bodil. Det är märkligt vad utländska namn flörtar med svensk pubilk – det mesta som kommer utifrån är ”rätt”. Jag ska verkligen försöka odla både mjölmålla och senapskål, informera kollegor och kompisar samt uppmuntra svensk produktion. Kan aldrig vara fel. Tack från Bibbi

  4. Pingback: clash of kings cheat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s