I Wildes bibliotek

Idag har jag varit i Oscar Wildes bibliotek. 2000 böcker fanns där strax innan den ödesdigra dagen den 24 april 1895 då hela samlingen på 16 Tite Street i London såldes på en kaotisk auktion.

Före auktionen karakteriserade sonen Vyvyan Wildes bibliotek som det ”heligaste av det heliga” och generellt ansågs det att ”A library should be a man’s portrait”. Intressant tanke. Oscar Wilde lär mer använt sina böcker som arbetsredskap och njutningsmedel än som vackra samlarobjekt. Han strök under och antecknade i dem och rev till och med ut sidor han behövde ta med sig. Det påstås dessutom att han bokstavligen åt sina böcker. Slet loss pappersbitar han tuggade på medan han läste. Dessutom fanns det matrester och vinfläckar i en hel del böcker.

Men är Wilde kastades i fängelse på grund av homosexuella kontakter blev han tvungen att sälja sitt älskade bibliotek för att betala sina skulder.

Nu berättar DN att Thomas Wright försöker rekonstruera biblioteket i boken ”Oscar’s Books”. Så åtminstone från läsfåtöljen går det att besöka Wildes bibliotek.

Olof Lagercrantz stora boksamling gick också på auktion. Dock på hans egen begäran i testamentet. Därifrån har jag glädjen att ha fått köpa en av hans böcker, den med ”spår av gnagare i”. Läs mer om detta i ovanstående länk.

Men blir längtan att besöka ett författarbibliotek på riktigt så finns Hjalmar Gullbergs bibliotek rekonstruerat på Malmö Stadsbibliotek. Det är en tidsresa bakåt att gå in i det rummet. ”A library should be a man’s portrait”…….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s