Bokgallring

Städar mina överfulla bokhyllor. Känner att jag borde gallra, men det är så svårt. Är det Ray Bradburys roman ”Fahrenheit 451” som spökar (titeln anspelar på temperaturen då papper antänds och handlar om en framtid där böcker och läsning är förbjudna)? Eller är det bilderna i gymnasiets historiebok på bokbålen i 30-talets Tyskland som gör tanken på att kasta böcker så laddat?

Vad det än beror på så gäller det att tänka realistiskt. Alla böcker i min bokhylla är inte viktiga och odödliga mästerverk. Snarare tvärtom. I dagens konsumtionssamhälle är böcker stapelvaror där pocket hela tiden säljs med lockbetet ”tag 4 – betala för 3”. Även om jag bara tänkt köpa 2 så letar jag då efter den tredje och sedan måste jag ju ha gratisboken som belöning.

Gallra är eftermiddagens mantra och jag lyckas få ihop en hög böcker på golvet som jag kan skiljas från. Men vad ska jag göra av dem? Antikvariat – uteslutet. Loppmarknader – kanske. Men jag har sett sopcontainern utanför Erikshjälpen och insett att de flesta böcker inte ens kan säljas för 5 kronor. Soptunnan direkt? Tufft. Men nu gäller det att tänka bort den symboliska elden och istället se böckerna som förnyelsebar energikälla.

Lösningen blir en kompromiss. Hälften hamnar i soptunnan (i morgon, ska sova på saken). Hälften ska jag sprida ut till nya läsare under nästa kafébesök och tågresa.

Räddningen för vankelmodiga är www.bookcrossing.com där man kan numrera sin bok och skicka ut den i världen med en identitet och en uppmaning att nästa läsa skall registrera bokens resa på hemsidan.

Rolig idé och så här många böcker finns enligt bookcrossings hemsida  i min hemstad Kalmar:

Go Hunting

Country List > Sweden > Småland > Kalmar

Add Kalmar to my Release Alerts list

List of Crossing Zones in Kalmar with books in the wild

Ikea 3 books, most recent released about 5 days ago

Bänk utanför Kalmar Stadsbibliotek 1 book, released about 3 wks ago

Kullzenska cafet 7 books, most recent released about 3 wks ago

1 tanke på “Bokgallring

  1. Hej mamma! Den här sidan kan kanske vara något om du börjar leta efter nya böcker att ersätta dem du gallrat ut med: bok.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s