Fara runt som en tätting

Nu har sidensvansarna anlänt till oss och innebörden i begreppet ”fara runt som en tätting” blir väldigt tydligt när man ser flockarna av ordningen Tätting kasta sig från det ena rönnbärsträdet till det andra. Det här är definitivt en av mina favoritfåglar och ett riktigt fint vintertecken om uttrycket tillåtes.

I Rosenbergs klassiska bok ”Fåglar i Sverige” beskrivs mycket målande skådespelet:

Sidensvansflockarna tycka om att sitta i höga träd och härifrån flyga de då och då ned i rönnar, nyponbuskar, enar o. dyl. för att proppa sig fulla med bär. Trots sin annars makliga och fridsamma läggning utvecklar sidensvansarna under skaffningen en viss iver, flaxar från gren till gren och rycker till sig bär”…lätet är ett fint s i i r r r, som från en liten elektrisk ringklocka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s