Läs annat än bankböcker

Läs en dikt:

”det är sant
att jag bara litat på människor
som vet vad fattigdom är”

(Ur Bruno K. Öijers Svart som silver)

När jag läste den dikten i veckan tänkte jag på mannen jag träffade i fjol som berättade att hans mamma varnat honom för människor som satt långt fram i kyrkan för det var folk med makt och rikedom. ”Dom ska man akta sig för”

Annat tips: läs Victoria Benedictssons ”Pengar”. Benedictsson är ju högaktuell i den litterära debatten just nu, men romanen ”Pengar” är, tyvärr, alltid angelägen.

DN har tipsat om böcker som lämpar sig att läsa i finanskrisens tider.

Men allra bäst är nog att läsa den allmängiltiga litteratur som påminner oss om att livet är mer än jordiska ägodelar. Själv ägnar jag helgen åt en omläsning av Owe Wikströms ”Toccata” med undertiteln ”J S Bachs andliga universum; iakttagelser och betraktelser” (2000). I hörlurarna lyssnar jag samtidigt på mina Bach-skivor och märker hur mycket rikare musikupplevelsen blir tack vare Wikströms guidning.

Ska jag ge ett gott råd till mina barn så är det att: Människor som delar med sig av kulturell rikedom skall man akta och sitta nära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s