Kärlek till bokhandeln

Såg att Sylvia Beachs memoarer ”Shakespeare and Company” kommit i en nyöversättning. Det därmed stora intresset igen för boken är ju en av de positiva sidorna av Nextopia-teorin som jag skrev om i förra inlägget.

Jag blev så inspirerad att jag letade fram mitt exemplar i bokhyllan och läste om den (i översättning av Harriet Alfons – och den dög bra). Fantastisk bok om en spännande epok mellan de två världskrigen. Som James Joyce fantast njuter jag extra av skildringen om hur Sylvia Beach blev hans förläggare och gav ut hans mästerverk Ulysseus när alla andra nekade honom.

Bredvid Beach bok stod logiskt nog Helen Hanffs ”Brev till en bokhandel” som även den är värd en omläsning. Den handlar om den 20-år långa brevväxlingen mellan amerikanskan Helene Hanff och bokhandlaren Frank Doel i London. Fantastiska brev att avnjuta och fängslas av.

Läste att Härjedalens enda bokhandel läggs ner i dagarna. Tyvärr är vi säkert många som älskar bokhandlar för dess atmosfär och möjlighet att se och känna på böckerna, men som köper boken på nätet eller på varuhuset där priset är lägre. Vi får skärpa oss! Det är värt några kronor att behålla bokhandeln. Mina egna favoriter är bokhandeln i Laholm, bokhandeln i Båstad och Hedengrens bokhandel i Sturegallerian.

Dessutom har jag slutat (nästan) att leta efter antikvariska böcker på nätet. Det är ingen sport. Halva nöjet är att besöka antikvariat och leta.

Ni som ännu inte läst Hanff och Beach: varför inte besöka ett antikvariat i helgen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s