Fem på nya erövringar

I morse slog jag upp tidningen NyTeknik på bussen till jobbbet för veckans uppdatering på teknikfronten. Men uppdateringen får vänta till i morgon för jag kunde inte motstå artikeln om Blytons ungdomsböcker ”The Famous Five”. Den fanns under vinjetten ”Efter jobbet”, men det gick lika bra före.

Först tyckte jag att publiceringen av artikeln i just Ny Teknik visserligen var väldigt trevlig, men lite långsökt. Men längre fram i artikeln klarnade det; Georges pappa, farbror Quentin, var ju mystisk vetenskapsman., Detta legitimerar mer än väl artikeln.

Ni har väl läst Fem-böckerna? 50- och 60-talets röda skynke för skola och bibliotek för deras stereotypa upplägg full av fördomar, men utan djup. Är ni nybörjare så se till att få tag i så tidiga översättningar som möjligt. Dessa böcker har helt andra kvaliteter i beskrivningar av måltiders läckerheter och vuxnas karaktärsdrag än nyare med mer politiskt korrekt anpassning.

Men, som artikelförfattaren Kaianders Sempler skriver, författaren Enid Blyton har gjort mer för att överkomma barns motvilja mot läsning än all världens läspedagoger tillsammans. I år segrade hon i en omröstning i Storbritannien om att vara landets mest älskade författare. Före J K Rowling! Välförtjänt tycker jag som nu tänker tillbringa kvällen på en mystisk hed tillsammans med Julian, Dick, George, Ann och Tim. Skjuter upp mina tunga böcker ännu en kväll (se gårdagens inlägg).

Den andra lördagen i maj firas Enid Blytondagen i Storbritannien. Från och med nästa år kanske även i Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s