Tredjedag pingst

Pingsten, som infaller 50 dagar efter påsk, är en av kyrkans största högtider efter jul och påsk. För de flesta av oss har den också varit en av de skönare ledigheterna i den tid då Sverige är som vackrast och naturen som löftesrikast. Nu när annandag pingst sedan några år är borttagen som helgdag har pingsten reducerats till en vanlig weekend. Jag höll på att missa pingsten helt i år och blev pinsamt nog påmind genom en stor Ica-annons i tidningen i fredags om pingstmat.

Vädret här i södra Sverige har i alla fall gett oss den rätta pingstkänslan med fantastisk sommarvärme. Detta trots att pingsten faktiskt är rekordtidig i år. Den kan rent teoretiskt bara infalla en dag tidigare.

Läste i dag att fram till 1772 firade vi Sverige inte bara annandag pingst utan också tredjedag och fjärdedag pingst. Vore jag inte verksamhetsansvarig med ständiga krav på att få upp tillräcklig produktivitet i ett företag kanske jag skulle propagera för det? Tänk att ha måndag, tisdag, onsdag ledigt…

1 tanke på “Tredjedag pingst

  1. Pingback: Pingsten som försvann « Bodils blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s