Glädjen i en flora

Jag är ingen vidare botanist, men jag tycker om att botanisera. Det är en utmärkt ursäkt att få besöka vackra och spännande platser. Som t ex Nunnedalen som jag skrev om igår. Och om några veckor är det dags att besöka Arontorp för att beundra Arontorprosen (våradonis)

Sten Selander, en av Sveriges store botaniker,  skrev en gång en essä om hur hans kärlek till naturen väcktes i hans ungdom av just läsning av en flora. Han frågar sig:  ”Har jag någonsin senare älskat en bok lika mycket som jag en gång i världen älskade ’Krok och Almquist’?”.

Jag älskar fler böcker, men det är något speciellt över floror. Allt från den enkla färgfloran, Elvers: Vår Flora i färg som finns i min hylla (Till Bodil från mamma 1967 står det på försättsbladet) till Krok och Almquist Svensk Flora, 26:e upplagan. Den sistnämnda bygger på bestämningsnycklar där man tar sig fram till, förhoppningsvis, rätt art genom logiska scheman. Enkla svartvita skisser finns ibland till hjälp.

Nu är det dags att packa ner floran och vandra ut i landskapet igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s