Vem skapar vår välfärd?

Hur ser det ut i de samhällen i Asien där vår tids byggmaterial produceras? Hur ska man egentligen förhålla sig till produkter med osannolikt låga priser och där ursprungslandet är maskerat bakom käcka svenska namn? Är det utsugning eller en möjlighet för fattiga länder att också få del av en välståndsökning? Jag vet inte, men när jag läser reportagen från Kina tänker jag på min släkts historia. För inte så länge sedan var Sverige ett fattigt och djupt orättvist land. Nedanstående berättelse har min far Kurt nedtecknat efter farfar Georgs berättelse:

Mina morföräldrar Johanna och Gustav Hansson hade vid 1900-talets början ett torp under Stensjö gård i mellersta Halland. Jorden till torpet var rätt så bra, men att vara torpare på Stensjö var värre än allt annat på jorden. Vid gården fanns tegelbruk och stenhuggeri, sten och tegel exporterades till England och Tyskland. Ibland kom det en skuta mitt i natten och då red lagårdsfogden runt till torpen och bankade i väggarna och beordrade alla att komma ut och hjälpa till med lastningen.

De minsta barnen fick Johanna binda fast i sängarna, så de inte skulle försvinna ut. Blev skutan färdiglastad frampå morgonen, så var det inte tal om att man skulle få gå hem utan då började det vanliga arbetet. Något av barnen fick gå fram med mat åt fadern.

En dag när man höll matrast kom lafogden ut och talade om att en mördare vid namn Nordlund blivit dömd till döden. Då reste sig min morfar och sa att det var alldeles för lindrigt, han skulle varit torpare på Stensjö i stället.

 

1 tanke på “Vem skapar vår välfärd?

  1. Pingback: Till minne av min far « Bodils blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s