Litterära fostersöner del 1

-Den här pojken heter Nils Holgersson så jag tänkte det passar att du tar hand om honom

Stackars Selma. Ensamstående folkskollärarinna i Falun som tack vare succén med boken ”Nils Holgerssons underbara resa” hade börjat planera att köpa tillbaka sitt älskade Mårbacka blev plötsligt fostermamma till en liten sju-åring.

Det var en inflytelserik godsägarfru utanför Falun som kommit på den geniala idén att på detta sätt lösa den akuta krisen med fattigdom och svält hos en av godsets barnrika torparfamiljer, familjen Holgersson. Istället för att höja dagsverkesersättningen eller något sådant kostsamt tog hon helt sonika sju-årige Nils ur syskonskaran och krävde att lärarinnan skulle ta hand om honom.

Selma vågade inte säga mot även om barn inte riktigt passade in i hennes liv. Nils fick fostras av först hennes hushållerska i Falun och senare av kökspersonalen på Mårbacka. Sin fostermor kallade han fru Lagerlöf. Han ansågs som busig och vild (konstigt?) och for på 20-talet till Chicago och blev så småningom byggmästare. Återvände på 30-talet till Sverige och bildade familj.

Det sägs att när Mårbacka i slutet på 40-talet öppnades för allmänheten var Nils en av besökarna första dagen. Han betalade en biljett, gick in och smet upp på vinden och hämtade ett gammalt dragspel, sa till de förbluffade guiderna att ”detta är mitt och därför tar jag med mig det” och försvann ut.

Allt detta och mer därtill står att läsa i Urshults hembygdsbok 2006. Den litterära kopplingen till Urshults socken i södra Småland är glasklar; Nils gifte sig med en kvinna därifrån och bodde i trakten några år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s