En fika på Börjes

Sväng in i Tingsryd om ni är i Södra Småland. Kör fram till torget och titta er omkring. Det första jag tänkte på när jag kom dit första gången var att det visserligen inte var varken vackert eller pittoreskt, utan helt enkelt annorlunda. Det såg helt enkelt inte ut som samhällen i Sverige brukar. Inga affärer med de vanliga varumärkena syns utan istället täcks torgets ena långsida av entrén till Börjes varuhus i funkisstil, uppförd på 50-talet.

Söndagar håller Börjes stängt. Men måndag till lördag kan man gå in och uppleva det klassiska varuhusets fullsortiment med allt från spik och gummistövlar till de isterbanden gjorda efter Börjes familjerecept. Höjdpunkten är cafeterian en trappa upp med utsikt över varuhusets kommers. Kaffet kostar 1,50 och ostfrallan 4,50. Den prispolitiken gör att fiket alltid är välbesökt. Här trängs shoppande turister med ortsbefolkningen och diskussionens vågor går ibland höga vid de slitna borden. I bland sätter jag mig ensam och bara smyglyssnar på all klokskap och dårskap som avhandlas, ibland bjuder jag flott familj, släkt och vänner  på fikat och bidrar därmed till underhållning och ljudkuliss.

”Alla samhällen förtjänar en sådan här mötesplats” tänker jag och skänker salig Börje en tacksamhetens tanke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s