Blir det en ny grön våg?

Läser i Svenska Dagbladet att landsbygden är hopplöst ute. 84% av svenskarna bor på 1,3% av landets yta och allt färre av oss är intresserade av att tillbringa semestern på landet. Med undantag av de trendiga platserna naturligtvis: Gotland, Österlen, Bohuslän…

Det är kanske inte så konstigt eftersom allt fler är barn till andra och tredje generationen stadsbor och då blir ju banden till landet allt svagare. Kerstin Mattsson skriver i sin artikel   ”Vad ska vi ha landsbygden till?” att skildringen av landsbygden i dagens barnböcker är fjärran från Astrid Lindgrens. I dag är landet liktydigt med skräck, tristess och leda.

Det är bara att hoppas att Astrid Lindgrens popularitet består.  Svensk landsbygd måste bli populär igen. Vi kan knappast fortsätta en livsstil där semester innebär långa flygresor till exotiska platser. En hållbar livsstil förutsätter att vi ser värde i vår närhet. Dags för strövtåg i blåbärsskogar, solsemester på Böda Sand eller i Mellbystrand och safari i Kolmården.

Sedan får gärna nya generationer ”gröna vågare” och sommargäster upptäcka södra Öland. Vi har plats för er,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s